baner

Manuální lymfodrenáž

Jedná se o speciální hmatovou techniku, která je zaměřena na povrchový mízní systém (lymfatický systém kůže a podkoží). Manuální lymfodrenáž je řazena mezi terapeutické metody, které se používají na léčbu primárních a sekundárních lymfedemů. Svoji nezastupitelnou roli má při léčbě otoků (po úraze, po CMP, při dlouhém stání..), při rekonvalescenci (po nemoci, u sportovců..), jako prevence - detoxikace organismu, nastartování imunitního systému (u častých angín, sinusitid, u často nemocných dětí), u migrén. V poslední době se stále častěji využívá této metody pro zmírnění celulity.

 

Správně provedená manuální lymfodrenáž podporuje lymfomotoriku tím, že zlepšuje vstřebávací a transportní funkci lymfatického systému. Správná cirkulace lymfy je základem pro utváření a udržování zdravého stálého vnitřního prostředí organismu (tzv. homeostáza).

Manuální lymfodrenáž podporuje 3 základní funkce lymfatického systému:

1) drenážní - podporuje vstřebávání tkáňové tekutiny – tzv. prelymfy

2) imunitní-  zlepšuje transport a tvorbu obranných buněk

3) transportní - zrychluje tok lymfy a její filtraci v lymfatických uzlinách

 

 V neposlední řadě je manuální lymfodrenáž využívána v rámci prevence lymfedému. Důležitým předpokladem bezpečného a smysluplného provádění této manuální metody je dobrá znalost anatomie a funkce lymfatického systému. Právě proto by měla být manuální lymfodrenáž vždy prováděna vyškolenými lymfoterapeuty (fyzioterapeuti, lékaři nebo sestry). Komplexní přístup týmu odborníků je základem pro úspěšnou léčbu lymfedému.

Manuální lymfodrenáž je prováděna poměrně malým tlakem (cca 30-40 mm Hg), jemnou hmatovou technikou a velmi pomalu. U pacienta by měly převládat pozitivní pocity. Manuální lymfodrenáž nesmí způsobovat žádné bolesti a také nesmí zvýšit prokrvení ošetřovaných partií. Během této metody se nevyužívají žádné emulze nebo oleje a je více než nutné přesně znát postup drenáže a ten bezpodmínečně respektovat. Správně provedená manuální lymfodrenáž dokáže posunout lymfu správným směrem od jemných kapilár až do krevního řečiště. Tím dochází ke stimulaci buněk, které vytvářejí proteolytické enzymy. Po manuální lymfodrenáži je také dobré dodržovat pitný režim.

Free Joomla! template by L.THEME